Kıssadan hisse bir yaz günlüğü..!

“Ruhun mücadelesine engel olan her şey, kurtuluş yolunda sizi sık sık engelleyen beden gibi bir yanılsama ve bir tuzaktır.”

Mahatma Gandi

Her zaman köşemde siz değerli okurları hayata dair yazılarımla buluşturdum . Bu gün hayatın tam da kendisiyle sizleri buluşturuyorum. Yaz aylarını genellikle Antalya’da ki evimde geçiriyorum. Hayatın her zaman mucizelerine inanırım ve sunduklarına şükrederim. Sizlere, beni de çok etkileyen, Antalya-Lara bölgesinde tesadüfen gittiğim bir plajı anlatmak istiyorum. Engelsiz plajı. Engel bedende değil, beyindedir şiarıyla başlamak istiyorum satırlarıma. Her birimizin birer engelli adayı ve her şeyin biz insanlar için olduğunu unutmayalım. Engelli bireyler, normal bireyler gibi günlük yaşantısı veya sosyal yaşantısında, pek çok şeyi bedensel veya ruhsal yeteneklerindeki kalıtımsal ya da sonradan olma herhangi bir noksanlık sonucu yapamazlar.

Bireyin fiziksel işlevlerindeki bozukluk ve bunların hareket kabiliyetinde yarattığı eksiklik ve güçlük, onu toplumun diğer bireylerinden farklı kılar. Bu farklılık engellilerin yaşadığı ayrımcılıkta asıl nedendir. Fiziksel işlevlerdeki bozukluklar ve bunların hareket kabiliyeti üzerinde yarattığı sınırlamalar bireyi genellikle toplumdan ve sosyal yaşamdan uzaklaştırır. İşte bu noktada sosyalleşmek ve sosyal yaşama katılım adına böylesine nitelikli bir plaj Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından engelli vatandaşlar ve aileleri tarafından kullanılmak üzere halkın hizmetine sunulmuş. Lakin daha detaylı kullanım alanları ilave edilerek iyileştirilebilir düşüncesindeyim. Bu özel plajın başına özverili, sevecen, güler yüzlü bir insan olan Şahin Kök beyi görevlendirmişler. Şahin bey, Engelli her misafiriyle özel ilgileniyor. Denize girmeleri için özel tasarlanmış şezlong arabalar ile denize inişleri sağlanıyor. Herkes birbirine yardımcı. Şahin beyin kontrolünde plaj cankurtaranı Buğra, diğer görevliler, Berkcan ve Eren’in destekleriyle de engelli aileleri gayet güzel ve keyifli, neşeli bir gün geçiriyorlar. Bedenlerine şifa olan güneşten doğal D vitamini, denizden iyot ve zengin mineralleri depo yapıyorlar. Onların yaşamlarına değer katan plajda görevli bu güzel insanlar, bana bozulan dünya düzeninde hala insanlığını kaybetmemiş onurlu, erdemli insan varlığının hala varolduğunu gösterdi. Gün içinde yakından tanıma fırsatı bulduğum özel insanlar ve ailelerde oldu elbette. Bu gün edindiğim tecrübe hayatta hiç bir şeyin yaşamak için engel olmadığını kanıtıydı. Ne oldum değil, ne olacağım diyeceksin..! Engel tanımayan aşklara, kardeş dayanışmalarına, arkadaş yardımlaşmalarına, işaret diliyle evladıyla sohbet eden bir annenin evlat sevgisine tanıklık ettim. Böylelikle duygusal farkındalığımın zirve yaptığı bir günü yaşamıma dahil ettim . Belki bir başka yazımda onların izinleriyle hayatlarını, yaşadıkları zorlukları da kaleme alırım ve siz değerli okurlarımla paylaşırım. Azimleri, umutları, hedefleri, hayalleri olan bu özel insanların önünde saygıyla eğiliyorum.

Engelliler bir toplumun aynasıdır. Topluma emanettir. Saygı görmeyi hak eden bireylerdir. Sabırlarına, yaşam sevinçlerine, azimlerine hayran olmamak elde değildir. Üretkenlik için fırsat tanındığında, sağlam bireylerden farkları yoktur. Yeter ki farkında olalım ve gereken imkanları sağlayalım.

En büyük engel insanların kafasında içinde olan engeldir.

Engelli insanlara saygı, insanlığa saygıdır. Bu vesile ile yapmış olduğu değerli hizmetten dolayı Antalya Büyükşehir Belediyesini yürekten kutluyor, diğer sahil şehirlerine de örnek olmasını diliyorum.

Kalbimizdeki ve beynimizdeki engelleri kaldırıp, Sevgiye açmaya ne dersiniz?

Sevgiyle kalın efendim .

Kadriye Ciritci Yazar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir